Pesten

Waarom pesten kinderen?

Veel kinderen worden gepest op school, je bent dus niet de enige! Het heeft meestal niets te maken met hoe je er uitziet of hoe je je gedraagt. Ook wordt weleens gezegd dat kinderen die gepest worden ‘anders’ zijn, maar dat is toch iedereen??? Kinderen die pesten zijn vaak bang om zelf gepest te worden. Ze denken dat als ze een ander kind pesten en dom noemen, ze zelf slimmer overkomen. De kinderen die ook gaan pesten, zijn bang voor degene die met pesten is begonnen en doen daarom mee met het pestgedrag om aardig gevonden te worden.

Als je zelf gepest wordt, durf je het waarschijnlijk niemand te vertellen omdat je bang bent dat het pesten dan nog erger wordt.
Maar als je het niemand vertelt, houdt het pesten ook niet op!

 

Wat kan je doen?pesten2

Probeer om niet boos te worden, want dat willen de pesters juist. Doe alsof je het vermoeiend vindt en geef hem of haar maar gewoon gelijk. Grote kans dat het ze gaat vervelen. Dus probeer rustig te blijven!
Met je lichaamshouding kun je laten zien dat je niet bang bent (ook al ben je dat eigenlijk wel), dus sta rechtop en kijk zelfverzekerd. Je kunt dit thuis oefenen voor de spiegel. Probeer vertrouwen te hebben in jezelf en vrienden te maken, want als je vrienden hebt, sta je er niet alleen voor.

 

Als dit allemaal niet helpt, praat er dan over met iemand. Praten over wat je dwars zit helpt! Probeer je verhaal te vertellen aan je juf of meester of aan je ouders, broer, zus, tante of iemand anders die je vertrouwt.

 

Ook al word je gepest, weet dat het de pesters zijn die fout zijn en niet jij! Jij mag zijn wie je bent, of je nou mooi of lelijk bent, dik of dun, lang of klein, druk of rustig: wees wie je bent en wees er trots op!

Op de website www.aandachtvoorpesten.nl kun je meer informatie vinden over pesten en gepest worden.